Banner

MEVZUAT
AVUKATLIK HUKUKU
MAKALELER
HUKUK HABERLERİ
FAYDALI BİLGİLER
İÇTİHATLAR
DİLEKÇE-FORM
ADLİ REHBER
İNSAN HAKLARI
HUKUK SÖZLÜĞÜ
DAVA TÜRLERİ
HUKUKİ BELGELER
 
Reklam Alanı

Host - Sponsor





FORUM > Miras Hukuku Sorunlar
 
Muris muvazaası
babam 1987 senesinde bir tarla alıyor, tarlanın tapusunu doğrudan kardeşimin üzerine yapıyor. kardeşimiz tapunun alındığı tarihte işi ve geliri olmayan 19 yaşında bir öğrenciydi, bugün tarlaya imar gelmiş olup kardeşimiz çok büyük haksız bir servetin sahibi olmuştur.Babam 1995 senesinde vefat etmiştir, sormak istediğim babamızın parası ile alınan bu taşınmazda bizimde hakkımızı alma şansımız varmıdır, var ise bunun süre sınırlaması var mı?
Kimden:ville Tarih:9/7/2002
 
YANITLAR
Gerek öğretide, gerek uygulamada muvazaa, mutlak ve nispi muvazaa şeklinde iki gruba ayrılmaktadır. "Muris muvazaası" olarak tanımlanan muvazaa, niteliği itibariyle nispi muvazaa türüdür. Muris muvazaasında miras bırakan, mirasçılardan mal kaçırmak amacıyla gerçekte bağışladığı taşınmazını, görünüşteki sözleşmede ölünceye kadar bakma sözleşmesi gibi göstererek temlik etmektedir (01.041974 gün, 1/2 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı).
Yanıtlayan:yücel ılıman | Tarih:13.12.2005
Muris muvazaası"nda mirasbırakan, mirasçılardan mal kaçırmak amacıyla gerçekte bağışladığı taşınmazını, görünüşteki sözleşmede ölünceye kadar bakma sözleşmesi gibi göstererek temlik etmektedir. Burada, mirasbırakanın irade ve amacının duraksamaya yer bırakmayacak biçimde ortaya çıkarılması önemlidir. Bunun için de miras bırakanın sözleşmeyi yapmakta haklı ve makul nedeninin bulunup bulunmadığı, bakım borçlusu ve diğer mirasçılarla ilişkileri, murisin yaşı, sağlık durumu, temlik edilen malın tüm mamelekine oranı gibi olgulardan yararlanılmasında zorunluluk vardır. Evladın elverdiğince ebeveynine bakıp yardım etmesi ahlaki bir görev ise de göre sınırının aşıldığı, ana babanın normal bakım ötesinde ihtimama muhtaç olduğu durumlarda evladın hizmetin karşılığında bir şey istemesi hukuka uygun düşeceğinden, böyle bir durumda temlikin ivazlı olduğu kabul edilmelidir.
Yanıtlayan:yücel ılıman | Tarih:13.12.2005
miras hukukunda muris muvazasi diye bir sey yokutur.olme bagli tasarruflarin iptali icin dava acilabilir.ancak babanizin hayattayken yaptigi olume bagli bir tasarruf degildir.(vasiyet gibi) Geçerli bir hukukî sebep olmaksızın tapu kütüğüne malik olarak yazılan kişi, taşınmaz üzerindeki zilyetliğini davasız ve aralıksız olarak on yıl süreyle ve iyiniyetle sürdürürse, onun bu yolla kazanmış olduğu mülkiyet hakkına itiraz edilemez. kardesiniz iyi niyetini hesap ederse zamanasimi dolmustur birsey yapamazsiniz.
Yanıtlayan:nejla sezer | Tarih:14.11.2002
Elbette var,muris muvazası nedeni ile tapu iptali ve tesçil davası açmanız gerekiyor.Söz konusu davada işlem muvazaalı olduğu için zamanaşımı söz konusu değildir.
Yanıtlayan:asil türk | Tarih:23.7.2002
SIK SORULANLAR
BİLGİ EDİNME
TÜKETİCİ KÖŞESİ
ÜCRETSİZ AVUKATLIK
HUKUK EĞİTİMİ
 
Üyelik işlemleri
 
K.Adı
Parola
            
      Şifremi Unuttum
      Üye Ol
Hukuk Arama Motoru
Hukuk Anketi
Reklam Alanı







Zirve100